'Lijnen invliegen'

 Kijk MEE naar enkele opnames van het per helikopter invliegen van de nylon gidsdraad om
 geleiders in te trekken in enkele mastvakken van Zwolle-Meeden.

Bij de aanleg van Zwolle-Meeden-Eemshaven is er bij sommige delen van de verbindingen gebruik gemaakt van helikopters om de gidslijnen voor de draden in de masten te trekken. Chris Jansen, destijds zelf betrokken bij de aanleg, heeft er opnames van gemaakt en gedigitaliseerd.

Screenshot van de opname van het invliegen van de gidsdraadHet inhangen van de draden is bij kleine hoogspanningslijnen met name in landbouwgebieden een relatief eenvoudige klus. Men trekt de draden er in één keer in met een klein trommelwagentje of men rolt ze uit over de grond en tilt ze daarna per mast op met een lier.

Maar bij hoogspanningslijnen van dit formaat is het onmogelijk om zulke methoden te gebruiken. Ook al zijn de geleiders (type AMS-640) een van de lichtste in zijn soort, de schaal van het geheel maakt het onmogelijk om het met de hand te doen. Zware remtrommelwagens, houten jukken en zelfs helikopters zijn nodig om uiteindelijk de draden op hun eindbestemming te krijgen.
 

De zware vierbundel-fasedraden van Zwolle-Meeden-Eemshaven wegen al gaw ruim drie ton per spanveld. Om ze op hun plek te krijgen is mechanisatie en een getrapte werkwijze nodig.


Het inhangen van de geleiders gebeurt in verschillende stappen. Eerst worden de masten van katrollen voorzien. Een lang nylon touw wordt tussen de masten op de katrollen gehangen. Dat touw wordt enigszins strak gehouden zodat het de grond niet raakt. Het wordt gebruikt om er een stalen kabel mee omhoog te trekken die het touw in de katrollen vervangt. Deze staalkabel is uiteindelijk sterk genoeg om de daadwerkelijke geleiders op hun plek te trekken.

Dat touw kan over de grond worden uitgerold, maar vanwege verschillende oorzaken (snelheid, maar ook een uitbraak van bruinrot) is er bij Zwolle-Meeden-Eemshaven voor gekozen om ook gebruik te maken van helikopters om het touw per fasedraad van mast naar mast te vliegen. Een bijzonder en welhaast spectaculair gezicht, hier van dichtbij vastgelegd – pal naast en tussen de machines zelf.

De video bestaat uit verschillende opnamen en duurt ongeveer 17 minuten.


Met dank aan Chris Jansen voor het digitaliseren en beschikbaar stellen van de video.  

Terug naar de verhalenpagina